WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Grillowane udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka z kurczaka, wytrybowane z kości, zamarynowane w ziołach i oleju, przygotowane na patelni grillowej.

Grillowane udka z kurczaka

Składniki:

Grillowane udka z kurczaka

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyzeczki majeranku
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowane udka z kurczaka

Udka

Grillowane udka z kurczaka
W sklepach można też dostać wytrybowane już udka.

Udka z kurczaka oczyszczamy i przekrawamy. Usuwamy kości. Możemy też usunąć skóry, jeśli potrawa ma być dietetyczna.

Marynowanie

Grillowane udka z kurczaka
Udka z kurczaka lekko rozbijamy i przyprawiamy.

Udka lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i nacieramy olejem wymieszanym z ziołami, startym czosnkiem i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny.

Grillowanie

Grillowane udka z kurczaka
Mięso grillujemy z obu stron, aż będzie miękkie.

Patelnię grillową rozgrzewamy i układamy na niej mięso. Grillujmy z obu stron do miękkości mięsa i aż ładnie się przyrumieni.

Podajemy jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami.