Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną
Z kapusty wycinamy głąb i nadcinamy boczne liście żeby łatwiej się zdejmowały. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu.
Gdy kapusta zmięknie stopniowo zdejmujemy, przekładamy do miski i pozostawiamy do ostudzenia. Obraną cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę z boczkiem oraz ostudzoną kaszę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na każdy liść kapusty nakładamy porcję przygotowanego farszu i zwijamy dość ścisło składając boki do środka. Gołąbki układamy dość ścisło w garnku, zalewamy wodą w takiej ilości żeby tylko przykryła gołąbki, dodajemy ziarna ziela angielskiego i listki laurowe, solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Pomidory, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i dusimy do miękkości, miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko. Gotowy przecier pomidorowy wlewamy do garnka z gołąbkami, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, sos zagęszczamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy kapusta zmięknie stopniowo zdejmujemy, przekładamy do miski i pozostawiamy do ostudzenia. Obraną cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę z boczkiem oraz ostudzoną kaszę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na każdy liść kapusty nakładamy porcję przygotowanego farszu i zwijamy dość ścisło składając boki do środka. Gołąbki układamy dość ścisło w garnku, zalewamy wodą w takiej ilości żeby tylko przykryła gołąbki, dodajemy ziarna ziela angielskiego i listki laurowe, solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Pomidory, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i dusimy do miękkości, miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko. Gotowy przecier pomidorowy wlewamy do garnka z gołąbkami, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, sos zagęszczamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki