gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane gołąbki z białą kiełbasą podaję na obiad jako danie główne z ziemniakami i surówką.

Gołąbki z kiełbasą

Składniki:

Gołąbki z kiełbasą

 

  • główka kapusty
  • 6-8 cienkich białych kiełbas
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 150 gram koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kiełbasą

ETAP 1:

Gołąbki z kiełbasą
Sparzona kapustę obieramy na pojedyncze liście.

Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.

ETAP 2:

Gołąbki z kiełbasą
Dwa kawałki kiełbasy układamy na liściu kapusty.

Kiełbasy - każdą przekrawamy na pół. Na liściu kapusty układamy dwa kawałki kiełbasy.

ETAP 3:

Gołąbki z kiełbasą
Zawinięte gołąbki związujemy nitką lub spinamy wykałaczką.

Po czym zawijamy jak na "gołąbki". Spinamy wykałaczką lub związujemy nitką.

ETAP 4:

Gołąbki z kiełbasą
Kiełbasiane gołąbki układamy w sosie i dusimy pod przykryciem.

Sos: do głębszej patelni wlewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Do sosu wkładamy "kiełbasiane gołąbki" i dusimy pod przykryciem do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Z gołąbków usuwamy nitkę lub wykałaczki i układamy je na półmisku.


Tagi:

dania mięso