Sposób przygotowania:
Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidoramiEtap 1:
Z główki kapusty wyciąć głąb, liście sparzyć w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Delikatnie zdjąć liście i wyciąć zgrubienia. Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Etap 2:
Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Etap 3:
Do miski wrzucić kaszę, podsmażone warzywa, suszone pomidory, pokrojoną natkę pietruszki, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Etap 4:
Nakładać farsz na liście i ciasno zwijać.
Dno naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać gołąbki, podlać bulionem i dusić przykryte na wolnym ogniu do miękkości, od czasu do czasu sprawdzając stan bulionu. Gotowe podawać podsmażone na maśle.