SUPERPRZEPIS

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (3)

Uwielbiam gołąbki, ale nie lubię rutyny w kuchni. Tym razem przygotowałam je z pęczakiem, papryką i suszonymi pomidorami.

Składniki:

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami

Etap 1:

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami
Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Z główki kapusty wyciąć głąb, liście sparzyć w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Delikatnie zdjąć liście i wyciąć zgrubienia. Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Etap 2:

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami
Paprykę, cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Etap 3:

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami
W misce wymieszać kaszę, warzywa, jajko, doprawić.

Do miski wrzucić kaszę, podsmażone warzywa, suszone pomidory, pokrojoną natkę pietruszki, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

Etap 4:

Gołąbki z pęczakiem i suszonymi pomidorami
Gołąbki podlać bulionem i dusić aż zmiękną.

Nakładać farsz na liście i ciasno zwijać.
Dno naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać gołąbki, podlać bulionem i dusić przykryte na wolnym ogniu do miękkości, od czasu do czasu sprawdzając stan bulionu. Gotowe podawać podsmażone na maśle.