Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Domowe gołąbki z białym ryżem i kiełbasą pieczone pod pomidorkami są idealną kompozycją smakową. Polecam na rodzinny obiad.

Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami

 

  • 1 główka kapusty białej - średnia
  • 2,5 szklanki białego ryżu
  • 5 szklanek wody
  • 500 g kiełbasy surowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 400 m bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry

 

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami
Z kapusty oparzamy liście z których odcinamy zgrubiałe łyko. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasa kroimy w kosteczkę. na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Gołąbki pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Smacznego. 
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami
kiełbasę podsmażamy razem z białą cebulą
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami
do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami
w liście zawijamy farsz i układamy w blaszce
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami
zalewamy bulionem i pomidorami - pieczemy