Sposób przygotowania:
Gołąbki wieprzowo - wołoweETAP 1:
Łopatkę, wieprzowinę oraz obraną cebulę mielimy na mielone w maszynce do mielenia mięs.
ETAP 2:
Następnie do mięsa dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy - wyrabiamy.
ETAP 3:
Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.
ETAP 4:
Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa i zawijamy na "gołąbki".
ETAP 5:
Gołąbki spinamy wykałaczką lub związujemy nitką.
ETAP 6:
Sos: Wodę z dodatkiem kostki rosołowej i koncentratu doprowadzamy do wrzenia. W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki wykładamy na talerz (usuwając wcześniej nitkę lub wykałaczkę) i polewamy sosem, w którym się dusiły.