Sposób przygotowania:
Gołąbki wieprzowo - wołoweETAP 1:

Łopatkę, wieprzowinę oraz obraną cebulę mielimy na mielone w maszynce do mielenia mięs.
ETAP 2:

Następnie do mięsa dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy - wyrabiamy.
ETAP 3:

Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.
ETAP 4:

Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa i zawijamy na "gołąbki".
ETAP 5:

Gołąbki spinamy wykałaczką lub związujemy nitką.
ETAP 6:

Sos: Wodę z dodatkiem kostki rosołowej i koncentratu doprowadzamy do wrzenia. W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki wykładamy na talerz (usuwając wcześniej nitkę lub wykałaczkę) i polewamy sosem, w którym się dusiły.