gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki wieprzowo - wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane gołąbki podaję z ziemniakami i surówką jako danie na obiad. Polecam - są pyszne. Smakowały całej mojej rodzinie.

Gołąbki wieprzowo - wołowe

Składniki:

Gołąbki wieprzowo - wołowe

 

sos

  • 3 szklanki wody
  • 1,5 kostki rosołowej
  • słoiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki wieprzowo - wołowe

ETAP 1:

Gołąbki wieprzowo - wołowe
Mięsa oraz obraną cebulę mielimy w maszynce na mielone.

Łopatkę, wieprzowinę oraz obraną cebulę mielimy na mielone w maszynce do mielenia mięs.

ETAP 2:

Gołąbki wieprzowo - wołowe
Do zmielonego mięsa wsypujemy przyprawy do smaku.

Następnie do mięsa dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy - wyrabiamy.

ETAP 3:

Gołąbki wieprzowo - wołowe
Sparzoną kapustę dzielimy na pojedyncze liście.

Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.

ETAP 4:

Gołąbki wieprzowo - wołowe
Porcję mięsa układamy na liściu kapusty.

Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa i zawijamy na "gołąbki".

ETAP 5:

Gołąbki wieprzowo - wołowe
Zawiniętę gołąbki związujemy nitką lub spinamy.

Gołąbki spinamy wykałaczką lub związujemy nitką.

ETAP 6:

Gołąbki wieprzowo - wołowe
Gołabki dusimy na wolnym ogniu w sosie pomidorowym.

Sos: Wodę z dodatkiem kostki rosołowej i koncentratu doprowadzamy do wrzenia. W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki wykładamy na talerz (usuwając wcześniej nitkę lub wykałaczkę) i polewamy sosem, w którym się dusiły.