gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki mięsne z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane gołąbki z dodatkiem kaszy polecam jako danie na obiad z ziemniakami i surówką. Moja rodzina je lubi.

Gołąbki mięsne z kaszą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki mięsne z kaszą

 

sos

  • 2,5 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 150 gram koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki mięsne z kaszą

ETAP 1:

Gołąbki mięsne z kaszą
Woreczek z kaszą gotujemy w wodzie z kostką rosołową.

Kaszę jęczmienną gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, aż napęcznieje. Odcedzamy i studzimy.

ETAP 2:

Gołąbki mięsne z kaszą
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do smaku przyprawy wymienione w składnikach.Mieszam - wyrabiamy.

ETAP 3:

Gołąbki mięsne z kaszą
Do przyprawionego mięsa dodajemy zimną kaszę.

Następnie dodajemy zimną kaszę i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.

ETAP 4:

Gołąbki mięsne z kaszą
Na liściu kapusty układamy porcję mięsa i zawijamy.

Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście. Na każdy liść nakładamy porcję mięs. Po czym zawijamy kapustę z mięsem na "gołąbki".

ETAP 5:

Gołąbki mięsne z kaszą
Zawinięte gołąbki związujemy nitką lub spinamy wykałaczkami.

Gołąbki związujemy nitką lub spinamy wykałaczką.

ETAP 6:

Gołąbki mięsne z kaszą
W głębszej patelni doprowadzamy sos do wrzenia.

Sos: wodę wlewamy do głębszej patelni. Dodajemy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia.

ETAP 7:

Gołąbki mięsne z kaszą
Gołąbki dusimy w sosie pod przykryciem.

Do sosu wkładamy gołąbki. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki wykładamy na półmisek i polewamy sosem.


Tagi:

dania mięso