Sposób przygotowania:
Gołąbki mięsne z kasząETAP 1:
Kaszę jęczmienną gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, aż napęcznieje. Odcedzamy i studzimy.
ETAP 2:
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do smaku przyprawy wymienione w składnikach.Mieszam - wyrabiamy.
ETAP 3:
Następnie dodajemy zimną kaszę i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.
ETAP 4:
Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście. Na każdy liść nakładamy porcję mięs. Po czym zawijamy kapustę z mięsem na "gołąbki".
ETAP 5:
Gołąbki związujemy nitką lub spinamy wykałaczką.
ETAP 6:
Sos: wodę wlewamy do głębszej patelni. Dodajemy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia.
ETAP 7:
Do sosu wkładamy gołąbki. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki wykładamy na półmisek i polewamy sosem.