Sposób przygotowania:
Domowe gołąbki z kiełbasą i ryżem
Liście kapusty należy oparzyć oraz odciąć łyko. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, kiełbasę kroimy w kosteczkę wrzucamy na patelnie i podsmażamy w tym czasie obieramy cebule i drobno kroimy - dodajemy do kiełbasy i całość podpiekamy na złoty kolor, przesypujemy do miski, dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy - doprawiamy pieprzem kolorowym oraz solą - farsz ma mieć pikantny smak! W garnczku o szerokim spodzie, układamy liście kapusty (zawsze układam by gołąbki nie przywarły do dna) W liście kapusty zawijamy farsz, układamy w garnku - ściśle jeden koło drugiego, całość zalewamy wodą z oparzania kapusty (wody ma być tyle by było prawie równo z gołąbkami, na wierzch układam kilka pozostałych liści, całość gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem około 90 minut - można doprawić solą bądź pomidorami jednak ja tym razem zaserwowałam gołąbki z osobnym sosem)