Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowe gołąbki z kiełbasą i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, domowe gołąbki wg przepisu mojej mamy

Domowe gołąbki z kiełbasą i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe gołąbki z kiełbasą i ryżem

 

  • 10-12 liści z kapusty białej (dodatkowo około 8 liści na spód i wierzch)
  • 300 g ryżu białego
  • 500 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz
  • sól
  • (sos do gołąbków - ulubiony ja miałam pomidorowo-czosnkowy)

Sposób przygotowania:

Domowe gołąbki z kiełbasą i ryżem
Liście kapusty należy oparzyć oraz odciąć łyko. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, kiełbasę kroimy w kosteczkę wrzucamy na patelnie i podsmażamy w tym czasie obieramy cebule i drobno kroimy - dodajemy do kiełbasy i całość podpiekamy na złoty kolor, przesypujemy do miski, dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy - doprawiamy pieprzem kolorowym oraz solą - farsz ma mieć pikantny smak! W garnczku o szerokim spodzie, układamy liście kapusty (zawsze układam by gołąbki nie przywarły do dna) W liście kapusty zawijamy farsz, układamy w garnku - ściśle jeden koło drugiego, całość zalewamy wodą z oparzania kapusty (wody ma być tyle by było prawie równo z gołąbkami, na wierzch układam kilka pozostałych liści, całość gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem około 90 minut - można doprawić solą bądź pomidorami jednak ja tym razem zaserwowałam gołąbki z osobnym sosem)
Domowe gołąbki z kiełbasą i ryżem
do miski wsypuję podsmażoną kiełbasę i ryż
Domowe gołąbki z kiełbasą i ryżem
farsz doprawiam pieprzem kolorowym i solą
Domowe gołąbki z kiełbasą i ryżem
powstały farsz zawijam w liście kapusty
Domowe gołąbki z kiełbasą i ryżem
gołabki układam w garnku ściśle jeden koło drugiego