Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gołąbki w liściach z kapusty pekińskiej są super.

Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej

 

  • 20 dag ryżu
  • 30-35 dag kiełbasy cienkiej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 kostka rosołowa
  • 10 liści kapusty pekińskiej
  • sos sojowy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawa do zup w płynie
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej
Ryż i obraną marchewkę ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę ( 1 łyżkę podsmażonej cebuli odłożyć do sosu) do reszty dodać obraną z osłonki pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, podsmażyć. Następnie dodać ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę marchewkę, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać. Liście kapusty pekińskiej włożyć do wrzącej wody, dodać odrobinę przyprawy do zup i gotować 2-3 minuty. Wyjąć z wody, ściąć zgrubiałe nerwy, nałożyć farsz, zawinąć boki i zwijać gołąbki. Ułożyć w rondelku, wlać odrobinę wody, dodać odrobinę sosu sojowego i dusić pod przykryciem około 8-10 minut. W oddzielnym naczyniu na rozgrzanym maśle podsmażyć zmiażdżony czosnek ikoncentrat pomidorowy, dodać pozostałą smażoną cebulę, wlać 2/3 szklanki wody wymieszanej z mąką i śmietaną, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej
Do zeszklonej cebuli dodać drobno pokrojoną kiełbasę
Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej
Następnie wsypać ugotowany ryż i marchewkę
Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej
Farsz układać na przygotowane liście z kapusty pekińskiej
Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej
Zwijać ułożyć w rondelku wlać odrobinę wody i dusić około 10 minut