Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1767]

Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem to pyszna alternatywa dla klasyki. Polecam dla całej rodziny. Z czym podać? Z ulubionym sosem - serowy, czosnkowy czy meksykański - każdy będzie pyszny.

Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem

 

  • około 8-9 liści kapusty białej (niewielkie)
  • 400 g mielonej piersi z kurczaka
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g ryżu białego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy

 

  • do podania:
  • ulubiony sos
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem
Na kokosowym oleju podsmażamy mielone z piersi kurczaka, dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem - podduszamy około 10 minut.

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, dodajemy do kurczaka ze szpinakiem - mieszamy. Uzyskany farsz zawijamy w liście kapusty.

Gołąbki układamy w naczyniu do gotowania na parze, oprószamy sola i gotujemy przez około godzinę.

Podajemy z ulubionym sosem i rzeżuchą
Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem
mięso mielone z kurczaka podsmażamy na oleju kokosowym
Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem
dodajemy następnie mrożony szpinak i podduszamy
Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem
następnie dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i doprawiamy
Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem
uzyskany farsz zawijamy w liście kapusty
Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem
gołąbki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy