Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W sezonie gdy wita nas młoda kapusta z przyjemnością przygotowuje z niej gołąbki z rożnymi farszami, dzisiaj z ryżem i kurczakiem.

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 800 g piersi z kurczaka
  • 300 g ryżu białego
  • sól pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • 300 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem
Liście z młodej kapusty ściągamy i oparzamy po minucie we wrzątku - uwaga by się nie rozleciały. Ryz gotujemy na miękko. Piersi z kurczaka mielimy i podsmażamy doprawiając sola i pieprzem. Mieszamy ryż z mięsem z kurczaka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W liście zawijajmy farsz, układamy gołąbki w rondlu jeden obok drugiego. Podlewamy gołąbki bulionem, posypujemy przyprawą uniwersalna, zalewamy pomidorami krojonym z puszki i gotujemy przez około 40 minut pod przykryciem.