Sposób przygotowania:
Gołąbki po mojemu z kurczakiem i kapustą
Główkę kapusty oczyszczamy z nieładnych liści, wycinamy głąb i oparzamy zostawiając 1/3 kapusty w całości (ściągamy około 15 liści). Z liści odkrawamy białe zgrubiałe łyko. Filet z kurczaka gotujemy wraz z kostką rosołową oraz gotujemy ryż w osolonej wodzie (na sypko). Cebulkę drobno siekamy. Pozostałą część obgotowanej kapusty szatkujemy na drobno. Ugotowane mięso mielimy, Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto cebulkę, dodajemy zmielone mięso i posiekaną kapustę, wszystko razem przesmażamy. Do dużej miski przekładamy powstały farsz i mieszamy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i łyżka sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałym farsz nakładamy na liście które zawijamy. Brytfankę do pieczenia lub naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której ściśle układamy gołąbki jeden przy drugim, luźnym końcem kapuścianego liścia do dołu aby nie rozwalały się podczas pieczenia.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Z 300 ml buliony odlewamy 100 ml, resztę zagotowujemy. W 100 ml rozrabiamy 2 łyżki mąki i 3 łyżeczki koncentratu, Wlewamy do gotującego bulion, mieszamy by sos się nie przypalił, Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku przyprawami i zieloną pietruszką. Sosem polewamy gołąbki. Zawijamy z góry folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni na około 50 - 60 min. Podczas pieczenia możemy podlać gołąbki wywarem z gotowania mięsa, gołąbki będą wilgotniejsze, Podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego
Przygotowujemy sos pomidorowy. Z 300 ml buliony odlewamy 100 ml, resztę zagotowujemy. W 100 ml rozrabiamy 2 łyżki mąki i 3 łyżeczki koncentratu, Wlewamy do gotującego bulion, mieszamy by sos się nie przypalił, Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku przyprawami i zieloną pietruszką. Sosem polewamy gołąbki. Zawijamy z góry folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni na około 50 - 60 min. Podczas pieczenia możemy podlać gołąbki wywarem z gotowania mięsa, gołąbki będą wilgotniejsze, Podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego