Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki po mojemu z kurczakiem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gołąbki po mojemu z filetem z kurczaka

Gołąbki po mojemu z kurczakiem i kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki po mojemu z kurczakiem i kapustą

 

  • Główka kapusty włoskiej (średniej wielkości)
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 10 dag ryżu ( jeden woreczek)
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • kostka rosołowa
  • łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz

 

  • sos
  • koncentrat pomidorowy
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz sól do smaku
  • posiekana zielona pietruszka lub zioła

Sposób przygotowania:

Gołąbki po mojemu z kurczakiem i kapustą
Główkę kapusty oczyszczamy z nieładnych liści, wycinamy głąb i oparzamy zostawiając 1/3 kapusty w całości (ściągamy około 15 liści). Z liści odkrawamy białe zgrubiałe łyko. Filet z kurczaka gotujemy wraz z kostką rosołową oraz gotujemy ryż w osolonej wodzie (na sypko). Cebulkę drobno siekamy. Pozostałą część obgotowanej kapusty szatkujemy na drobno. Ugotowane mięso mielimy, Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto cebulkę, dodajemy zmielone mięso i posiekaną kapustę, wszystko razem przesmażamy. Do dużej miski przekładamy powstały farsz i mieszamy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i łyżka sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałym farsz nakładamy na liście które zawijamy. Brytfankę do pieczenia lub naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której ściśle układamy gołąbki jeden przy drugim, luźnym końcem kapuścianego liścia do dołu aby nie rozwalały się podczas pieczenia.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Z 300 ml buliony odlewamy 100 ml, resztę zagotowujemy. W 100 ml rozrabiamy 2 łyżki mąki i 3 łyżeczki koncentratu, Wlewamy do gotującego bulion, mieszamy by sos się nie przypalił, Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku przyprawami i zieloną pietruszką. Sosem polewamy gołąbki. Zawijamy z góry folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni na około 50 - 60 min. Podczas pieczenia możemy podlać gołąbki wywarem z gotowania mięsa, gołąbki będą wilgotniejsze, Podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego
Gołąbki po mojemu z kurczakiem i kapustą
Skłądniki neizbędne do przygotowania gołąbków po mojemu
Gołąbki po mojemu z kurczakiem i kapustą
Gołabki podczas zawijania - pamiętajmy aby nie sparzać za mocno kapusty gdyż liście będą się nam rozrywać podczas zawijania