Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gulasz po węgiersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso wieprzowe z dodatkiem warzyw oraz grzybów w aromatycznym sosie, podane z młodymi ziemniakami. Takie danie jest idealne na niedzielny obiad. Również tak przygotowany gulasz można podać jak farsz do placka ziemniaczanego.

Gulasz po węgiersku

Składniki:

Gulasz po węgiersku

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 150 g boczku surowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 30 g masła
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Szczypta Chili

Sposób przygotowania:

Gulasz po węgiersku

I

Gulasz po węgiersku
Przygotowanie mięsa, mięso kroimy, smażymy i doprawiamy przyprawami.

1. Mięso kroję w kostkę, smażę na rozgrzanym oleju, doprawiam solą oraz papryką słodką. Podlewam jedną szk. wody i gotuję około 40 minut.

II

Gulasz po węgiersku
Przygotowanie warzyw, marchewki oraz papryki.

2. Na drugiej patelni smażę boczek pokrojony w kostkę. Jak boczek się wytopi dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule.
3. Marchewki obieram, kroję w krążki, dodaję do cebuli. Smażę około 10 minut i dodaję obrane z nasion, pokrojone w paseczki papryki.
4. Następnie podlewam jedną szklanką wody, dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup, sos sojowy, wsypuję chili, gotuję około 5 minut. Sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.

III

Gulasz po węgiersku

5. Usmażone mięso przekładam do warzywnego sosu.
6. Na drugiej patelni rozpuszczam masło, dodaję pokrojone plasterki pieczarki, smażę około 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą. Usmażone grzyby dodaję do mięsa.

IV

7. Gulasz gotowy, podaję z ziemniaki i surówką
8. Smacznego.