Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Fileciki w boczku ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak dobrego dania jeszcze nie jedliście, Goście prosili o dokładkę. Delikatne mięso z dodatkiem szparag oraz wędzonego boczku, który sprawia, że potrawa jest smaczna i aromatyczna.

Fileciki w boczku ze szparagami

Składniki:

Fileciki w boczku ze szparagami

 

  • 2 filety kurczaka
  • 2 pęczka szparag
  • 100 g boczku wędzonego paski
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • ½ szk. śmietany 30%
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól
  • Szczypta Chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

Fileciki w boczku ze szparagami

I

Fileciki w boczku ze szparagami
przygotowanie filetów z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy i owijamy boczkiem wędzonym.

1. Mięso kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą z kurczaka, następnie każdy kawałek mięsa owijam boczkiem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

II

Fileciki w boczku ze szparagami
Przygotowanie sosu z ze szparagami z dodatkiem przypraw i koperku.

2.Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju na większej patelni.

3. Szparagi kroję na mniejsze kawałki usuwając twarde części. Szparagi dodaję do cebuli, podlewam jedną szklanką wody, gotuję około 10 minut. Następnie wsypuję kurkumę, curry, chili, sól, wlewam sos sojowy, dodaję posiekany drobno koperek oraz śmietanę, chwilkę gotuję.

III

4. Sos łączę wcześniej upieczonym mięsem.

5. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.

6. Smacznego.