dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gołąbki z młodej kapusty w boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki owinięte w liście młodej kapustki i dodatkowo zawinięte w plasterek boczku. Ciekawa odmiana tradycyjnego dania.

Gołąbki z młodej kapusty w boczku

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty w boczku

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty w boczku

krok 1:

Gołąbki z młodej kapusty w boczku
umytą kapustę parzymy i oddzielamy liście.

Kapustę myjemy parzymy i oddzielamy liście. Twardsze części liścia lekko rozbijamy tłuczkiem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.

krok 2:

Gołąbki z młodej kapusty w boczku
mięso mielone mieszamy z ryżem i przyprawami.

Cebule siekamy i szklimy. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z ryżem, jajkiem i przyprawami do smaku. Dokładnie mieszamy.

krok 3:

Gołąbki z młodej kapusty w boczku
gołąbki zwijamy w boczek i piczemy w średnio nagrzanym piekarniku.

Porcje farszu układamy na liściu. Zawijamy i dodatkowo zawijamy w plasterek boczku. Oprószamy przyprawami. Gołąbki układamy w natłuszczonym naczyniu. Zalewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem ok 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy ok 15 minut.
Smacznego.