Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gołąbki z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad lub znudziły Ci się tradycyjne gołąbki oto przepis właśnie dla Ciebie. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś/aś. Spróbuj przekonaj się sam/a.

Gołąbki z mozzarellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki z mozzarellą

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 torebka ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 cebula
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 390 g mozzarelli ( kulki)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mozzarellą

I

Gołąbki z mozzarellą
Przygotowanie masy mięsnej do faszerowania kapusty. Przygotowanie kapusty.

1. Kapustę myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzę.
2. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, ugotowany ryż, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam.

II

Gołąbki z mozzarellą
Układanie mięsa na kapuście i zwijanie w roladki.

3. Na każdym liściu kapusty układam mięso i zwijam w roladki.

III

Gołąbki z mozzarellą
Układanie gołabków w naczyniu żaroodpornym, zalewanie wodą i posypaniem Vegetą.

4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą, wsypuję Vegetę i pod przykryciem piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

IV

Gołąbki z mozzarellą
Przygotowanie sosu pomidorowego oraz mozzarelli.

5. Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia a sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję przecier pomidorowy i gotuję do chwili zagotowania i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Sosem polewam gołąbki i układam pokrojoną w plasterki mozzarellę. Chwilkę zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się mozzarelli.

V

Gołąbki z mozzarellą

6. Gotowe.
7. Smacznego.