Sposób przygotowania:
Gołąbki z mozzarelląI
1. Kapustę myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzę.
2. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, ugotowany ryż, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam.
II
3. Na każdym liściu kapusty układam mięso i zwijam w roladki.
III
4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą, wsypuję Vegetę i pod przykryciem piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
IV
5. Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia a sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję przecier pomidorowy i gotuję do chwili zagotowania i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Sosem polewam gołąbki i układam pokrojoną w plasterki mozzarellę. Chwilkę zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się mozzarelli.
V
6. Gotowe.
7. Smacznego.