Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Naleśniki z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne smaczne naleśniki w sam raz na piątkowy obiad. Delikatne, puszyste z dodatkiem masy twarogowej i musu truskawkowego, takie naleśniki można smażyć nawet codziennie.

Naleśniki z musem truskawkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z musem truskawkowym

 

  • Składniki na naleśniki:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • ½ szk. wody
  • 1 szk. mleka
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • Składniki na masę twarogową:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g śmietany 12%
  • Składniki na mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 50 g cukru
  • 10 g soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Naleśniki z musem truskawkowym

I

Naleśniki z musem truskawkowym
Przygotowanie ciasta na przygotowanie naleśników. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju.

Sposób przygotowania naleśników:
1. Mąkę wsypuję do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, wlewam wodę i mieszając stopniowo wlewam mleko. Naleśniki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.

II

Naleśniki z musem truskawkowym
Przygotowanie masy twarogowej, twaróg i pozostałe składniki miskujemy.

Sposób przygotowania masy twarogowej:
1. Twaróg przekładam do naczynia miksującego, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję cukier, cukier waniliowy i miksuję około 5 minut.

III

Naleśniki z musem truskawkowym
Przygotowanie musu z truskawek, truskawki i pozostałe składniki gotujemy,

Sposób przygotowania musu truskawkowego:
1. Truskawki myję, przekładam do rondelka, wsypuję cukier, wyciskam sok z cytryny i gotuję mieszając około 15 minut.

IV

Naleśniki z musem truskawkowym
Nalesniki smarujemy masą twarogowa, składamy w kopertki i polewamy musem truskawkowym.

Sposób przekładania:
1. Każdy naleśnik smaruję masą twarogową, składam w kopertki, układam w naczyniu i polewam musem truskawkowym.

V

Naleśniki z musem truskawkowym

2. Gotowe.
3. Smacznego.