Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Młode ziemniaki na młodej kapuście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz pomysłu na piątkowy obiad, to pomysł właśnie dla Ciebie. Ziemniaki z młodą kapustką mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Młode ziemniaki na młodej kapuście

Składniki:

Młode ziemniaki na młodej kapuście

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki na młodej kapuście

I

Młode ziemniaki na młodej kapuście
Przygotowanie warzyw, kapustę szatkujemy,marchew obieramy, ścieramy na tarce, warzywa zalewamy wodą doprawiamy i gotujemy.

1. Kapustę drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, wsypuję Vegetę i gotuję. Pod koniec gotowania wlewam ocet i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.

II

Młode ziemniaki na młodej kapuście
Przygotowanie ziemniaków, obieramy, myjemy, doprawiamy przyprawa i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

2. Ziemniaki obieram, myję, osuszam, doprawiam przyprawą Gyros, wlewam olej i mieszam. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 200°C.
3. Kapustę po ugotowaniu wykładam do naczynia. Na kapuście układam upieczone ziemniaki.

III

4. Gotowe, podaję z mięsem lub jako osobne danie.
5. Smacznego.