miszmaszkuchenny

miszmaszkuchenny

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Gołąbki ( nowoczesna odsłona)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowanie tego „tortu” jest banalnie proste, wszystko kręci się wokół tematu Śląskich gołąbków ale podanych w innej formie.Smak jest tradycyjny i pyszny natomiast forma przygotowania nowoczesna i oryginalna.

Gołąbki ( nowoczesna odsłona) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki ( nowoczesna odsłona)

 

  • 1 duża Kapusta
  • Mięso mielone ( 0,5kg wystarczy)
  • Ryż ( 0,5 kg)
  • marchewka kostka firmy Hortex ( połowa opakowania)
  • 2 cebule
  • 2 duże łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • pieczarki
  • ser do zapiekania
  • Bulion ( 1 duża szklanka)

 

  • Na sos:

 

  • zupa pieczarkowa Hortex (połowa opakowania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku

Sposób przygotowania:

Gołąbki ( nowoczesna odsłona)
około 15 liści kapusty obieramy i wrzucamy do wody i gotujemy aby były miękkie - ważne aby potem wyciąć kłąb bo łatwiej będzie się formować liście. Cebule kroimy i podsmażamy na paru kroplach oliwy, dorzucamy mięso, połowę opakowania marchewki Hortex.można dodać też pietruszkę startą na dużych oczkach Następnym krokiem jest zmieszanie mięsa z ugotowanym ryżem i doprawieniem do smaku majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem Ugotowane liście kapusty układamy w dowolnym żaroodpornym naczyniu ( może być kwadrat, owal - w zależności jaki kształt chcecie uzyskać) następnie wysypujemy farsz dobrze go ugniatając, kroimy ser i kładziemy go na farsz po czym zakrywamy liśćmi . Na koniec zalewamy szklanką bulionu ( nie na liście ale staramy się pod nie)i wkładamy na 20minut do piekarnika nagrzanego na 180 wraz z termoobiegiem. po upieczeniu przekładamy obracając na talerz i gotowe. ( na naczynie żaroodporne kładziemy talerz i obracamy - tylko się nie poparzcie!) sos jest prosty do zrobienia - często używam go do ryb. Opakowanie zupy pieczarkowej Hortex (ja użyłam połowę)przekładacie do Miksera. po uzyskaniu konsystencji kremu doprawiamy czosnkiem oraz tymiankiem. podajmy na ciepło z "Gołąbkami" Smacznego
Gołąbki ( nowoczesna odsłona)
Gołąbki ( nowoczesna odsłona)
Gołąbki ( nowoczesna odsłona)