Sposób przygotowania:
Gołąbki ( nowoczesna odsłona)
około 15 liści kapusty obieramy i wrzucamy do wody i gotujemy aby były miękkie - ważne aby potem wyciąć kłąb bo łatwiej będzie się formować liście. Cebule kroimy i podsmażamy na paru kroplach oliwy, dorzucamy mięso, połowę opakowania marchewki Hortex.można dodać też pietruszkę startą na dużych oczkach Następnym krokiem jest zmieszanie mięsa z ugotowanym ryżem i doprawieniem do smaku majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem Ugotowane liście kapusty układamy w dowolnym żaroodpornym naczyniu ( może być kwadrat, owal - w zależności jaki kształt chcecie uzyskać) następnie wysypujemy farsz dobrze go ugniatając, kroimy ser i kładziemy go na farsz po czym zakrywamy liśćmi . Na koniec zalewamy szklanką bulionu ( nie na liście ale staramy się pod nie)i wkładamy na 20minut do piekarnika nagrzanego na 180 wraz z termoobiegiem. po upieczeniu przekładamy obracając na talerz i gotowe. ( na naczynie żaroodporne kładziemy talerz i obracamy - tylko się nie poparzcie!) sos jest prosty do zrobienia - często używam go do ryb. Opakowanie zupy pieczarkowej Hortex (ja użyłam połowę)przekładacie do Miksera. po uzyskaniu konsystencji kremu doprawiamy czosnkiem oraz tymiankiem. podajmy na ciepło z "Gołąbkami" Smacznego