BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Gołąbki z białej kapusty z kaszą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj serwuje gołąbki z kaszą i mięsem. Zazwyczaj robię z ryżem i mięsem dzisiaj postanowiłam zrobić z dodatkiem kaszy. Gołąbki wyszły smaczne.

Gołąbki z białej kapusty z kaszą i mięsem

Składniki:

Gołąbki z białej kapusty z kaszą i mięsem

 

  • główka kapusty białej,
  • mięso mielone wieprzowe około 700 g,
  • ugotowana kasza jęczmienna 2 woreczki,
  • cebula 1 szt,
  • pieczarki 200 g,
  • sól , pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego do smaku,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z białej kapusty z kaszą i mięsem
Z kapusty ściągnąć pierwsze liście. Kapustę włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą, gotować do odpowiedniej miękkości i zdejmować z wierzchu liście.

Kasze ugotować wg przepisu na op. (2 woreczki kaszy jęczmiennej).

Na maśle klarownym podsmażyć obraną pokrojoną cebulkę, dodać obrane pokrojone pieczarki. Podsmażać do zeszklenia cebuli, doprawić solą i pieprzem.

Do wiekszej miski włożyć mięso mielone, dodać przyprawy, jajko, kaszę oraz podsmażone pieczarki.

Całość dokładnie wymieszać.

Ugotowane, osuszone liście kapusty rozłożyć odciąć (grube nerwy).

Na każdym liściu nałożyć farszu, zwinąć gołąbki w kopertę.

Wcześniej ściągnięte liście kapusty włożyć do dużego garnka, na liściach poukładać gołąbki. Zalać 2 szklankami bulionu i dusić pod przykryciem około 35 - 40 minut.Po tym czasie gołąbki przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyc do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec do zrumienienia kapusty.

Podawać polane ketchupem lub z sosem pomidorowym.