Sposób przygotowania:
Gołąbki z białej kapusty z kaszą i mięsem
Z kapusty ściągnąć pierwsze liście. Kapustę włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą, gotować do odpowiedniej miękkości i zdejmować z wierzchu liście.
Kasze ugotować wg przepisu na op. (2 woreczki kaszy jęczmiennej).
Na maśle klarownym podsmażyć obraną pokrojoną cebulkę, dodać obrane pokrojone pieczarki. Podsmażać do zeszklenia cebuli, doprawić solą i pieprzem.
Do wiekszej miski włożyć mięso mielone, dodać przyprawy, jajko, kaszę oraz podsmażone pieczarki.
Całość dokładnie wymieszać.
Ugotowane, osuszone liście kapusty rozłożyć odciąć (grube nerwy).
Na każdym liściu nałożyć farszu, zwinąć gołąbki w kopertę.
Wcześniej ściągnięte liście kapusty włożyć do dużego garnka, na liściach poukładać gołąbki. Zalać 2 szklankami bulionu i dusić pod przykryciem około 35 - 40 minut.Po tym czasie gołąbki przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyc do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec do zrumienienia kapusty.
Podawać polane ketchupem lub z sosem pomidorowym.
Kasze ugotować wg przepisu na op. (2 woreczki kaszy jęczmiennej).
Na maśle klarownym podsmażyć obraną pokrojoną cebulkę, dodać obrane pokrojone pieczarki. Podsmażać do zeszklenia cebuli, doprawić solą i pieprzem.
Do wiekszej miski włożyć mięso mielone, dodać przyprawy, jajko, kaszę oraz podsmażone pieczarki.
Całość dokładnie wymieszać.
Ugotowane, osuszone liście kapusty rozłożyć odciąć (grube nerwy).
Na każdym liściu nałożyć farszu, zwinąć gołąbki w kopertę.
Wcześniej ściągnięte liście kapusty włożyć do dużego garnka, na liściach poukładać gołąbki. Zalać 2 szklankami bulionu i dusić pod przykryciem około 35 - 40 minut.Po tym czasie gołąbki przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyc do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec do zrumienienia kapusty.
Podawać polane ketchupem lub z sosem pomidorowym.
gusia1000