Sposób przygotowania:
Gołąbki z włoską kapustą z szybkowara
Ryż ugotowany w osolonej wodzie odcedzić na durszlaku. Wystudzony wsypać do miski, dodać mieloną łopatkę, kucharka, paprykę słodką, ostrą, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajka, śmietanę. Wszystko dobrze wyrobić.
Ze sparzonych liści kapusty włoskiej ściąć lub wyciąć gruby nerw, nakładać na liść porcję kapusty i zawijać ciasno w gołąbki.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko, układać porcje gołąbków, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 25 minut. Zostawić do wystudzenia najlepiej ugotować wieczorem na następny dzień i przy wyjmowaniu gołąbki są całe.
Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, sól, mąkę, śmietanę, oregano, mieszać rózgą cały czas do zagotowania i zagęszczenia sosu, podawać z gołąbkami.
Ze sparzonych liści kapusty włoskiej ściąć lub wyciąć gruby nerw, nakładać na liść porcję kapusty i zawijać ciasno w gołąbki.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko, układać porcje gołąbków, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 25 minut. Zostawić do wystudzenia najlepiej ugotować wieczorem na następny dzień i przy wyjmowaniu gołąbki są całe.
Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, sól, mąkę, śmietanę, oregano, mieszać rózgą cały czas do zagotowania i zagęszczenia sosu, podawać z gołąbkami.