BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Omlet z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację, omlet z ziołami, z startym ciągnącym się parmezanem to pyszny posiłek na bardzo sytą kolację. Omlet wyszedł smaczny, puszysty, a ciągnący się ze w środka parmezan to coś co lubi najbardziej.

Omlet z ziołami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Omlet z ziołami

 

  • jajka 4,
  • śmietana 18 % 2 łyżki ,
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
  • posiekana cebulka zielona 1 łyżka,
  • posiekany koperek 1/2 łyżki,
  • posiekany świeży cząber 1 łyżeczka,
  • posiekana bazylia 1 łyżeczka,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
  • sól do do smaku,
  • pieprz ziołowy do smaku,
  • łyżka margaryny,
  • parmezan starty 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Omlet z ziołami
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na niezbyt sztywną pianę. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem ziołowym. Na patelni o średnicy 23 cm rozpuścić margarynę, wlać żółtka, po lekkim stężeniu włożyć na nie ubite białka. Smażyć na dużym ogniu 3 minuty mieszając widelcem lekko wierzch omletu, ale nie dotykając dna patelni.

Usmażony omlet posypać parmezanem, a gdy się rozpuści - stopi posypać ziołami. Złożyć na pół i przełożyć na podgrzany gorący talerz. Ozdobić posiekanymi ziołami.

Smacznego
Omlet z ziołami
Natkę pietruszki, cząber ,koperek oraz szczypiorek posiekać drobno
Omlet z ziołami
Żółtka roztrzepać ze śmietaną , solą i pieprzem ziołowym
Omlet z ziołami
Białka oddzielić od żółtek , a następnie ubić na niezbyt sztywną pianę
Omlet z ziołami
Na patelni o średnicy 23 cm rozpuścić margarynę, wlać żółtka , po lekkim stężeniu włożyć na nie ubite białka
Omlet z ziołami
Smażyć na dużym ogniu 3 minuty mieszając widelcem lekko wierzch omletu , ale nie dotykając dna patelni
Omlet z ziołami
Usmażony omlet posypać parmezanem
Omlet z ziołami
Gdy się rozpuści - stopi posypać ziołami
Omlet z ziołami
Podawać gorący

Tagi:

omlet jajka dania