Sposób przygotowania:
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Przygotowanie: Ostrym nożem okrajam dookoła głąb kapusty, wkładam ją do dużego garnka, zalewam ciepła wodą i gotuję ok. 20 minut. Po wyjęciu powinno dać się bez problemu zdjąć liście - wykrajam z nich grube nerwy. Mięso przekładam do miski, dodaję ryż i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam całość solą i pieprzem, dodaję ulubione zioła. Bardzo dokładnie mieszam masę - najlepiej dłonią. Na każdy liść wykładam porcję mięsa, zwijam jak na zdjęciu. Tak przygotowane gołąbki przekładam do naczynia z niewielką ilością oleju, przykrywam je folią aluminiową i piekę przez godzinę w temperaturze 190 stopni C. Po godzinie zdejmuję folię i piekę jeszcze 15 minut. Podaję z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym. Przepis autorski.
Nina W.
Czekoladka 2