Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tak przygotowane gołąbki to gwarancja domowego smaku :) To pyszny obiad na zimowe dni, zwłaszcza gdy poda się je z ulubionym sosem.

Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej

 

  • Składniki:
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1 kg mięsa z mielonej szynki wieprzowej
  • 2 torebki ugotowanego ryżu ( u mnie naturalny, dość ciemny)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ulubionych ziół (majeranek, zioła prowansalskie)
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka łyżek oliwy
  • suszone płatki chili do posypania

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Przygotowanie: Ostrym nożem okrajam dookoła głąb kapusty, wkładam ją do dużego garnka, zalewam ciepła wodą i gotuję ok. 20 minut. Po wyjęciu powinno dać się bez problemu zdjąć liście - wykrajam z nich grube nerwy. Mięso przekładam do miski, dodaję ryż i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam całość solą i pieprzem, dodaję ulubione zioła. Bardzo dokładnie mieszam masę - najlepiej dłonią. Na każdy liść wykładam porcję mięsa, zwijam jak na zdjęciu. Tak przygotowane gołąbki przekładam do naczynia z niewielką ilością oleju, przykrywam je folią aluminiową i piekę przez godzinę w temperaturze 190 stopni C. Po godzinie zdejmuję folię i piekę jeszcze 15 minut. Podaję z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym. Przepis autorski. 
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Podstawowe składniki - zabieramy się do roboty !
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Na początek kładziemy porcję mięsa na każdy liść
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Teraz dokładnie zawijamy wszystkie gołąbki i układamy w blaszce
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Po upieczeniu kuszą wyglądem i zapachem