Sposób przygotowania:
Gołąbki z wołowiną i grzybamiETAP 1:
Surowy ryż wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Gotować w 2 szklankach osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
Potrzebną ilość liści kapusty oderwać i wrzucić na wrzątek. Gotować ok 10 min i odsączyć.
Grzyby oczyścić i posiekać na drobne kawałki. Wrzucić na patelnię z masłem i przyrumienić. Usmażone przełożyć do ryżu. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dołożyć startą na tarce marchewkę i podlać wodą.
Dusić, aż będzie miękka.
ETAP 2:
Kiedy woda odparuje z marchewki dodać mięso i lekko obsmażyć.
ETAP 3:
Przełożyć do ryżu i wszystko dokładnie wymieszać doprawić.
Ugotowane liście osuszyć i ściąć nożem twarde zgrubienia. Na środek kłaść porcję ryżu, zakładać boki liścia do środka, a następnie zwijać w rulonik.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć paroma pustymi liśćmi i układać gołąbki. Wlać szklankę wody i skropić przyprawą do zup. Na wierzch można położyć odrobiną masła.
Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny w 180*C. Upieczone gołąbki podawać z sosem grzybowym. Smacznego :)
SylaUla