SUPERPRZEPIS

Gołąbki z wołowiną i grzybami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gołąbki z wołowiną i grzybami Więcej zdjęć (3)

Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne.

Składniki:

Gołąbki z wołowiną i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z wołowiną i grzybami

ETAP 1:

Gołąbki z wołowiną i grzybami
Marchewkę dusić, aż będzie miękka i woda odparuje.

Surowy ryż wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Gotować w 2 szklankach osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.

Potrzebną ilość liści kapusty oderwać i wrzucić na wrzątek. Gotować ok 10 min i odsączyć.

Grzyby oczyścić i posiekać na drobne kawałki. Wrzucić na patelnię z masłem i przyrumienić. Usmażone przełożyć do ryżu. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dołożyć startą na tarce marchewkę i podlać wodą.

Dusić, aż będzie miękka.

ETAP 2:

Gołąbki z wołowiną i grzybami
Dodać mięso i stale mieszając lekko obsmażyć.

Kiedy woda odparuje z marchewki dodać mięso i lekko obsmażyć.

ETAP 3:

Gołąbki z wołowiną i grzybami
Składniki na farsz dokładnie wymieszać i przyprawić.

Przełożyć do ryżu i wszystko dokładnie wymieszać doprawić.

Ugotowane liście osuszyć i ściąć nożem twarde zgrubienia. Na środek kłaść porcję ryżu, zakładać boki liścia do środka, a następnie zwijać w rulonik.

Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć paroma pustymi liśćmi i układać gołąbki. Wlać szklankę wody i skropić przyprawą do zup. Na wierzch można położyć odrobiną masła.

Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny w 180*C. Upieczone gołąbki podawać z sosem grzybowym. Smacznego :)