Sposób przygotowania:
Gołabki z ziemniakami i boczkiem
1.Kapustę sparzamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i octu.Ściągamy po kolei liści i zostawiamy do ostygnięcia.Grube nerwy na liściach możemy lekko ściąć nożykiem. 2.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach(tak jak na placki ziemniaczane). Lekko odciskamy powstały sok.Cebulę drobno siekamy. 3.Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i obsmażamy,aż się zrumieni. 4.Cebulę,boczek i ziemniaki mieszamy razem,dodajemy jajka,łyżkę mąki i doprawiamy do smaku.Nakładamy na liście kapusty i zwijamy w gołąbki. 5.Gołąbki możemy lekko obsmażyć na tłuszczu.Przekładamy do żaroodpornego naczynia,podlewamy bulionem i zapiekamy ok 1,5 godz.Podajemy z sosem pieczarkowym.