Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gołąbkowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 155
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś innego niż zwykłe gołąbki, a zarazem również pysznego. Mięso mielone z dodatkiem warzyw zawijane w naleśnikach. Zamiast kapusty włoskiej możemy wykorzystać kapustę młodą. Polecam.

Gołąbkowe naleśniki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbkowe naleśniki

Składniki na ciasto naleśnikowe:

Składniki na farsz:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • Cebula
  • Jajko
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/3 główki kapusty włoskiej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Olej do smażenia

Składniki dodatkowe:

  • 7 łyżek ketchupu pikantnego
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Gołąbkowe naleśniki

I

Gołąbkowe Naleśniki
Przygotowanie mięsa na farsz do naleśników gołąbkowych

1. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem oraz papryką ostrą.

II

Gołąbkowe Naleśniki
Przygotowanie warzyw marchwi oraz pietruszki

2. Marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

III

Gołąbkowe Naleśniki
przygotowanie kapusty oraz smażenie mięsa z warzywami

3. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz przecier pomidorowe i jeszcze chwilkę smażymy.

IV

Gołąbkowe Naleśniki
pieczenie naleśników

4. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajko, wlewamy wodę, cały czas mieszamy, żeby nie powstały nam grudki, następnie wlewamy mleko. Smażymy naleśniki.

V

Gołąbkowe Naleśniki
nalesniki

5. Na środku każdego naleśnika układamy farsz i zwijamy naleśniki w kopertki.

VI

Gołąbkowe Naleśniki

6. Układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy ketchupem i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

7. Naleśniki zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

VII

Gołąbkowe Naleśniki

8. Gotowe.

9. Smacznego.