Sposób przygotowania:
Gołąbkowe naleśnikiI
1. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem oraz papryką ostrą.
II
2. Marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
III
3. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz przecier pomidorowe i jeszcze chwilkę smażymy.
IV
4. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajko, wlewamy wodę, cały czas mieszamy, żeby nie powstały nam grudki, następnie wlewamy mleko. Smażymy naleśniki.
V
5. Na środku każdego naleśnika układamy farsz i zwijamy naleśniki w kopertki.
VI
6. Układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy ketchupem i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
7. Naleśniki zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
VII
8. Gotowe.
9. Smacznego.