Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Klopsiki Pankracego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe klopsiki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie z dodatkiem różnych warzyw. Danie można podać z kluskami śląskimi, kopytkami, makaronem lub ryżem.

Klopsiki Pankracego

Składniki:

Klopsiki Pankracego

Składniki na klopsy:

Składniki pozostałe:

  • 1 cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 4 ogórki konserwowe
  • Olej do smażenia
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 200 g ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta chili
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Klopsiki Pankracego

I

Klopsiki Pankracego
Przygotowanie mięsa i smażenie kotletów.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy czosnek, majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

II

Klopsiki Pankracego
Przygotowanie sosu

2. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy papryki umyte, obrane z nasion, pokrojone w małe paseczki i ogórki konserwowe pokrojone w pół plasterki.

3. Pod koniec smażenia wlewamy przecier, ketchup, ocet jabłkowy, wsypujemy cukier oraz chili. Ewentualnie możemy podlać wodą jak sos jest za gęsty.

4. Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody.

III

5. Sos warzywny łączymy z klopsami.

6. Danie gotowe.

7. Smacznego.