Sposób przygotowania:
Klopsiki PankracegoI
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy czosnek, majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
II
2. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy papryki umyte, obrane z nasion, pokrojone w małe paseczki i ogórki konserwowe pokrojone w pół plasterki.
3. Pod koniec smażenia wlewamy przecier, ketchup, ocet jabłkowy, wsypujemy cukier oraz chili. Ewentualnie możemy podlać wodą jak sos jest za gęsty.
4. Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody.
III
5. Sos warzywny łączymy z klopsami.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.