Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ślimakowe polędwiczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 110
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zakręcone szaszłyki z delikatnego mięsa, polędwiczek wieprzowych, faszerowanych szynką, ogórkiem oraz papryką, podane w pysznym sosie.

Ślimakowe polędwiczki

Składniki:

Ślimakowe polędwiczki

Składniki:

Składniki na sos:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 krople tabasco

Sposób przygotowania:

Ślimakowe polędwiczki

I

Ślimakowe polędwiczki
Przygotowanie mięsa. myjemy, osuszamy, oraz rzobijamy i faszerujemy.

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, nacinamy, wzdłuż ale nie do końca i lekko rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

2. Na środku mięsa układamy plasterki szynki, obraną pokrojoną w piórka cebulę, pokrojona w podłużne paski ogórki oraz paprykę.

III

Ślimakowe polędwiczki
Zwijanie mięsa

3. Mięso zwijamy w roladę, kroimy na dwucentymetrowe krążki i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków.

IV

Ślimakowe polędwiczki
ułożenie mięsa

4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

V

5. W tym czasie, co piecze się nam mięso przygotowujemy sos, cebulę obieramy drobno kroimy, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i szklimy na rozgrzanym oleju.

6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy a po minucie pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty.

7. Sos wylewamy na dno naczynia i układamy mięso.

8. Gotowe.

9. Smacznego