Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki na słono z pysznym farszem z mięsa mielonego z pieczarkami i papryką. Można je podać w wersji zapiekanej pod pierzynką z sera żółtego.

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami

Składniki:

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej - ja dałam orkiszową, może być zwykła pszenna
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do smażenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz:

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami

ETAP 1:

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami
Przygotowujemy składniki na farsz, m.in. cebulę

Cebulę, paprykę i oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i miksujemy. Ciasto odstawiamy.

ETAP 2:

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami
Na patelni podsmażamy cebulę, paprykę i pieczarki

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, pieczarki i paprykę.

ETAP 3:

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami
Na patelnię wrzucamy mięso mielone, smażymy

Dodajemy mięso mielone, smażymy. Dodajemy sól i pieprz. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści. Farsz doprawiamy solą,pieprzem, oregano i bazylią.

ETAP 4:

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami
Smażymy naleśniki, które będziemy nadziewać farszem

W czasie podgrzewania farszu smażymy naleśniki - wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, gdy brzegi ciasta zbrązowieją i zaczną odstawać od brzegów patelni naleśnik przerzucamy i smażymy z drugiej strony.

ETAP 5:

Na usmażone naleśniki wykładamy farsz. Naleśniki składamy lub zwijamy w rulon.
Naleśniki można podawać z ketchupem. Można je także zapiec pod pierzynką z sera żółtego.