migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne lekko pomidorowe naleśniki nadziane mięskiem mielonym. Całość zapiekłam pod pysznym beszamelem.

Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym

 

  • naleśniki pomidorowe:
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta cukru
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

 

  • farsz:
  • 600 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz
  • oregano
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 2 garście startego żółtego sera

 

 

  • oraz
  • olej do smażenia
  • starty ser do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso doprawić solą, pieprzem i oregano oraz dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut często mieszając aby składniki się połączyły. Farsz przestudzić i dodać starty ser, wymieszać. Następnie na każdy naleśnik nałożyć ok 3 łyżki farszu i zwinąć w rulon. Nadziane naleśniki przekroić na pół i ułożyć pojedyńczą warstwę w natłuszczonym naczyniu żarooddpornym. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, farszem nadziałam 7.
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki.
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso doprawić solą, pieprzem i oregano oraz dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut cz
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym
Farsz przestudzić i dodać starty ser, wymieszać.
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym
Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać niewielką ilością startego żółtego sera.