Sposób przygotowania:
Golonka duszona na czerwono
Wyplukana,oczyszczona golonke osuszyc sciereczka,naciac skore z bokow.Wlozyc do garnka o grubym dnie.wlac wode,doprowadzic do wrzenia,gotowac na malym ogniu 10 minut,zebrac szumowiny,gotowac dalsze 15 minut,raz jeszcze zebrac szumowint,odjac 1/3 plynu.Cebule dymke pokrajac na 3 cm kawalki,dodac do golonki,wlac sos sojowy,wodke,dodac cukier,imbir oraz olej,przykryc gotowac na bardzo malym ogniu 2 godz..co pol godziny golonke odkryc i odwrocic.Po wyparowaniu 1/4 plynu zwiekszyc plomien,gotowac az plyn wyparuje do polowy,sos powinien miec kolor brunatny ze lsniacym poblyskiem.Przelozyc do goracej miski,polac sosem.Podawac z ryzem na sypko i jarzynkami.