Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Golonka duszona na czerwono

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Golonka duszona na styl chinski.

Golonka duszona na czerwono

Składniki:

Golonka duszona na czerwono

 

  • 1 i 1/2 do 2 kg golonki(jedna golonka o takiej wadze)
  • 8 szklanek wody
  • 3 cebule dymki
  • 4 lyzki cukru
  • 4 lyzki wodki wyborowej
  • 1/2 szklanki sosu sojowego i 5 lyzek wody
  • 4 pasterki swiezego imbiru lub 2 lyzeczki w proszku
  • 2 lyzki oleju

Sposób przygotowania:

Golonka duszona na czerwono
Wyplukana,oczyszczona golonke osuszyc sciereczka,naciac skore z bokow.Wlozyc do garnka o grubym dnie.wlac wode,doprowadzic do wrzenia,gotowac na malym ogniu 10 minut,zebrac szumowiny,gotowac dalsze 15 minut,raz jeszcze zebrac szumowint,odjac 1/3 plynu.Cebule dymke pokrajac na 3 cm kawalki,dodac do golonki,wlac sos sojowy,wodke,dodac cukier,imbir oraz olej,przykryc gotowac na bardzo malym ogniu 2 godz..co pol godziny golonke odkryc i odwrocic.Po wyparowaniu 1/4 plynu zwiekszyc plomien,gotowac az plyn wyparuje do polowy,sos powinien miec kolor brunatny ze lsniacym poblyskiem.Przelozyc do goracej miski,polac sosem.Podawac z ryzem na sypko i jarzynkami.