Sposób przygotowania:
Golonka duszona w piwie
Golonkę umyć, osączyć, włożyć do posolonego wrzątku i ugotować 15-20 minut następnie, wyjąć mięso z wody i osączyć, a wywar zachować. Wymieszać majeranek paprykę, zmielone ziele angielskie, listek laurowy pieprz oraz sól.
Golonkę natrzeć tą mieszanka, oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu. Warzywa obrać, opłukać, drobno pokroić i dodać do golonki. Podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu 60 min.
Gdy płyn nieco wyparuje, stopniowo dolewać piwo i dusić mięso do miękkości.
Golonkę natrzeć tą mieszanka, oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu. Warzywa obrać, opłukać, drobno pokroić i dodać do golonki. Podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu 60 min.
Gdy płyn nieco wyparuje, stopniowo dolewać piwo i dusić mięso do miękkości.