Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Golonka gotowana w piwie z musztardą i jałowcem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna golonka z nutą musztardy i jałowca. Smakuje rewelacyjnie. Jest miękka, soczysta i pomimo gotowaniu się w piwie - nie czuć alkoholu.

Golonka gotowana w piwie z musztardą i jałowcem

Składniki:

Golonka gotowana w piwie z musztardą i jałowcem

 

  • 1 golonka (około 600-700g z kostką)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Marynata:

  • 2 ziarnka jałowca
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej)

Zalewa:

Sposób przygotowania:

Golonka gotowana w piwie z musztardą i jałowcem

Marynata:

Golonka gotowana w piwie z musztardą i jałowcem
Niby tylko 2 ziarenka jałowca, a mocno są wyczuwalne w smaku.

Owoce jałowca podusić i wymieszać z musztardą.

Marynowanie golonki:

Golonka gotowana w piwie z musztardą i jałowcem
Golonka powinna być bardzo dobrze nasolona.

Golonkę dokładnie umyć, osuszyć i porządnie natrzeć solą.
Następnie mięso zamarynować w uprzednio przygotowane marynacie i wstawić do lodówki na całą noc.

Gotowanie:

Golonka gotowana w piwie z musztardą i jałowcem
W międzyczasie mięso można podlewać wodą lub piwem i delikatnie dosalać.

Golonkę obsmażyć na rumiany kolor z każdej strony i umieścić w garnku.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić (oddzielnie, nie z mięsem) i przełożyć do garnka z golonką. Całość zalać piwem, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i czosnek.
Zagotować i po zmniejszeniu ognia dusić około 2 godzin (najlepiej pod przykryciem).
Mięso powinno być miękkie.