KingaKosmala13

KingaKosmala13

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 58]

Wieprzowa golonka gotowana pieczona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczna golonka gotowana później pieczona w piwie. Podana oczywiście z chrzanem , musztardą i kuflem piwa.

Wieprzowa golonka gotowana pieczona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowa golonka gotowana pieczona

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowa golonka gotowana pieczona

Golonkę płuczemy , czyścimy. Wkładamy do garnka zalewamy woda , solimy , dodajemy marchew i por. Zagotowujemy , zbieramy szumowinę i gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu. Golonkę wyjmujemy , studzimy , nacieramy solą i pieprzem. Skórę golonki nacinamy nożem , w miejsca te wkładamy plasterki czosnku. Golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wywarem i piwem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 2 godziny od czasu do czasu polewając wywarem z pieczenia.

Polecamy: dania z wieprzowiny >>>

Wieprzowa golonka gotowana pieczona
Oczyszczona golonkę gotujemy z warzywami 1,5 godziny.
Wieprzowa golonka gotowana pieczona
Golonkę wyjmujemy z wywaru studzimy i nacinamy nożem.
Wieprzowa golonka gotowana pieczona
Golonkę nacieramy solą i pieprzem.Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy w pzreciętą skórę golonki.
Wieprzowa golonka gotowana pieczona
Golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego , podlewamy piwewm i wywarem. Pieczemy 2 godziny.