MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Golonka w piwie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczna golonka marynowana w ziołach i gotowana w piwie.

Golonka w piwie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonka w piwie.

 

  • 2 przednie golonki
  • 2 cebule
  • 150ml piwa ciemnego ( Książęce)
  • pieprz, sól,
  • majeranek, tymianek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Golonka w piwie.
Golonkę opłukujemy i nacieramy solą, pieprzem , majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Na patelnię wlewamy olej i smażymy golonkę z każdej strony po 2 minuty. Następnie do tej samej patelni wsypujemy cebulę i smażymy 3 minuty , mieszając.Piwo wlewamy do szklanki , dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy .Golonki przekładamy do dużego garnka, dodajemy przesmażoną cebulę , wlewamy piwo z miodem i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Gotową golonką podajemy na ciepło lub zimno z np.musztardą sarepską i zimnym piwem.
Golonka w piwie.
Golonkę nacieramy tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Golonka w piwie.
Na tłuszczu smazymy golonkę z każdej strony .
Golonka w piwie.
Do garnka wkładamy golonkę, dodajemy przesmazoną cebule , wlewamy piwo i gotujemy.
Golonka w piwie.
Do przygotowania dania potrzebujemy ciemnego piwa i miodu.