iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 634]

Golonka wieprzowa z kiszona kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepszym sposobem na podanie golonki jaki znam jest właśnie taki, czyli gotowana w piwie z przyprawami.

Golonka wieprzowa z kiszona kapustą

Składniki:

Golonka wieprzowa z kiszona kapustą

 

  • 1 średnia golonka wieprzowa,
  • 1/3 kg kapusty kiszonej,
  • 1/2 litra jasnego piwa,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 4 listki laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Golonka wieprzowa z kiszona kapustą
Golonkę należy umyć a potem wytrzeć papierowym ręcznikiem. Smarujemy przeciśniętym czosnkiem. Oprószamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Bulion mieszamy w dużym garnku z piwem. Golonkę należy zezłocić na patelni z olejem. Doprawiamy wywar solą, pieprzem, dodajemy listki i golonkę. Gotujemy wszystko razem z golonką przez 1,5 godziny. Kapustę kroimy na drobno. Cebulę siekamy. Smażymy kapustę z cebulą na oleju z dodatkiem soli, cukru przez 30 minut. Podlewamy wodą w razie gdy jest sucho. Kapustę układamy na półmisku a na niej golonkę.