Sposób przygotowania:
Gołąbkowa zapiekanka Eliprzygotowanie farszu
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.
przygotowanie farszu cd
Pokrojone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie farszu cd
Ryż ugotować na sypko i ostudzić.
przygotowanie farszu cd
Cebule i czosnek obrać z łupinek.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
przygotowanie farszu cd
Do ryżu dodać mięso, jajka, cebulę, czosnek, przyprawę do mielonego,sól i pieprz.
przygotowanie farszu cd
Wszystkie składniki farszu wymieszać.
przygotowanie kapusty
Liście kapusty umyć i usunąć grube nerwy.
Przygotowane liście obgotować w osolonej wodzie.
przygotowanie zapiekanki
Na dużej blaszce do zapiekania rozłożyć 8 liści kapusty ( dwie warstwy ).
przygotowanie zapiekanki cd
Na liście kapusty wyłożyć połowę farszu.
przygotowanie zapiekanki cd
Na farszu rozłożyć następne 8 liści kapusty, pozostały farsz i resztę liści. Nakłuć zapiekankę nożem i wlać część bulionu.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut. Co jakiś czas polewać zapiekankę pozostałym bulionem. Żeby kapusta się nie przypaliła można zapiekankę przykryć folią aluminiowa. 30 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.
Zapiekankę pokroić na porcję i ułożyć na talerzach. Smacznego!
Ja podałam zapiekankę z sosem pomidorowym. Można też podać z innymi sosami np grzybowy, pieczarkowy czy koperkowy.
gusia1000