eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gołąbkowa zapiekanka Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kupując młodą kapustę dostałam dużo zewnętrznych liści kapusty, ponieważ sprzedawczyni wie że u mnie nic się nie marnuje. Więc przygotowałam gołąbkową zapiekankę.

Gołąbkowa zapiekanka Eli

Składniki:

Gołąbkowa zapiekanka Eli

warzywa

  • 24 zewnętrzne liście młodej kapusty
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku

pozostałe składniki

  • 1 kg ryżu
  • 1.30 kg łopatki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 1 litr bulionu mięsnego

przyprawy

  • 2 łyżki przyprawy do mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbkowa zapiekanka Eli

przygotowanie farszu

Gołąbkowa zapiekanka Eli
Opłukaną i osuszoną łopatkę pokroić w kostkę.

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.

przygotowanie farszu cd

Gołąbkowa zapiekanka Eli
Przygotowaną łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Pokrojone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie farszu cd

Gołąbkowa zapiekanka Eli
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.

Ryż ugotować na sypko i ostudzić.

przygotowanie farszu cd

Gołąbkowa zapiekanka Eli
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule i czosnek obrać z łupinek.

Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

przygotowanie farszu cd

Gołąbkowa zapiekanka Eli

Do ryżu dodać mięso, jajka, cebulę, czosnek, przyprawę do mielonego,sól i pieprz.

przygotowanie farszu cd

Gołąbkowa zapiekanka Eli

Wszystkie składniki farszu wymieszać.

przygotowanie kapusty

Gołąbkowa zapiekanka Eli

Liście kapusty umyć i usunąć grube nerwy.

Przygotowane liście obgotować w osolonej wodzie.

przygotowanie zapiekanki

Gołąbkowa zapiekanka Eli

Na dużej blaszce do zapiekania rozłożyć 8 liści kapusty ( dwie warstwy ).

przygotowanie zapiekanki cd

Gołąbkowa zapiekanka Eli

Na liście kapusty wyłożyć połowę farszu.

przygotowanie zapiekanki cd

Gołąbkowa zapiekanka Eli

Na farszu rozłożyć następne 8 liści kapusty, pozostały farsz i resztę liści. Nakłuć zapiekankę nożem i wlać część bulionu.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut. Co jakiś czas polewać zapiekankę pozostałym bulionem. Żeby kapusta się nie przypaliła można zapiekankę przykryć folią aluminiowa. 30 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.

Zapiekankę pokroić na porcję i ułożyć na talerzach. Smacznego!

Ja podałam zapiekankę z sosem pomidorowym. Można też podać z innymi sosami np grzybowy, pieczarkowy czy koperkowy.


Tagi:

zapiekanka