Sposób przygotowania:
Golonki w kapuście z miodemETAP 1:
Golonki myję, wkładam do garnka zalewam zimną wodą, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz, gotuję do miękkości na wolnym ogniu, około 1,5 godziny, w trakcie gotowania solę do smaku.
ETAP 2:
Ugotowane wyjmuję na talerz, oprószam ulubionymi ziołami do mięs, układam w naczyniu żaroodpornym i podpiekam 15 minut w temp 200*c w piekarniku.
Trzymam w cieple.
Jarzynka:
Kapusta na słodko:
Kapustę kwaszoną odciskam –kwas zostawiam do zakwaszenia, a kapustę zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości, odcedzam na durszlaku.
Tłuszcz z pieczenia mięsa przelewam do garnka, dodaję do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażam pod przykryciem 5 minut, po czym dodaję łyżkę mąki, dodaję ugotowaną kapustę, wlewam wodę, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, gotuję pod przykryciem 5 minut.
ETAP 4:
Na patelnię wlewam miód dodaję pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i całość karmelizuję,całość dodaję do kapusty razem z żurawiną i wiśniami, zakwaszam dwoma łyżkami soku z kapusty, gotuję kolejne 5 minut, zestawiam z ognia. Podaję z gorącymi podpieczonymi golonkami.
Smacznego!