2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Golonki w kapuście z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Golonki choć do najlżejszych mięs nie należą od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić, moja propozycja to lekko opieczone, podane w kapuscie z miodem na słodką nutę. Pożywny i smaczny obiad!

Golonki w kapuście z miodem

Składniki:

Golonki w kapuście z miodem

 

Jarzynka z kapusty:

Sposób przygotowania:

Golonki w kapuście z miodem

ETAP 1:

Golonki w kapuście z miodem
golonki myję zalewam wodą i gotuję do miękkości

Golonki myję, wkładam do garnka zalewam zimną wodą, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz, gotuję do miękkości na wolnym ogniu, około 1,5 godziny, w trakcie gotowania solę do smaku.

ETAP 2:

Golonki w kapuście z miodem

Ugotowane wyjmuję na talerz, oprószam ulubionymi ziołami do mięs, układam w naczyniu żaroodpornym i podpiekam 15 minut w temp 200*c w piekarniku.
Trzymam w cieple.

Jarzynka:

Golonki w kapuście z miodem

Kapusta na słodko:
Kapustę kwaszoną odciskam –kwas zostawiam do zakwaszenia, a kapustę zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości, odcedzam na durszlaku.

Tłuszcz z pieczenia mięsa przelewam do garnka, dodaję do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażam pod przykryciem 5 minut, po czym dodaję łyżkę mąki, dodaję ugotowaną kapustę, wlewam wodę, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, gotuję pod przykryciem 5 minut.

ETAP 4:

Golonki w kapuście z miodem
skarmelizowane jabłka dodaję do kpausty całość gotuję podaję z golonkami

Na patelnię wlewam miód dodaję pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i całość karmelizuję,całość dodaję do kapusty razem z żurawiną i wiśniami, zakwaszam dwoma łyżkami soku z kapusty, gotuję kolejne 5 minut, zestawiam z ognia. Podaję z gorącymi podpieczonymi golonkami.
Smacznego!