edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Udziec indyczy w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do tego dania wykorzystałam domowe pomidorki konserwowe, ale z powodzeniem można użyć kupnych z puszki, lub nawet świeżych. Dużą jego zaletą jest krótka lista składników i prostota wykonania. Mięsko podałam z młodymi ziemniakami i młodą kapustą.

Udziec indyczy w sosie pomidorowym

Składniki:

Udziec indyczy w sosie pomidorowym

 

  • 85 dag mięsa z udźca indyka
  • 1-2 łyżki oleju
  • szklanka obranych ze skórki konserwowych pomidorków koktajlowych wraz z zalewą
  • ząbek czosnku konserwowego (od pomidorków)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • słodka sproszkowana papryka
  • szczypta chili
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • łyżeczka mąki orkiszowej

Sposób przygotowania:

Udziec indyczy w sosie pomidorowym

1.

Udziec indyczy w sosie pomidorowym
Pokrojone w dużą kostkę mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzany olej i obsmażyć ze wszystkich stron. Podlać gorącą wodą i dusić do miękkości, w razie potrzeby uzupełniając odparowany płyn.

2.

Udziec indyczy w sosie pomidorowym
Swoje pomidorki przed dodaniem do sosu obrałam ze skórki.

Dodać pomidorki z czosnkiem ze słoika, oraz taką ilość zalewy, aby odpowiadał nam smak sosu.

3.

Udziec indyczy w sosie pomidorowym
Sos doprawić sproszkowaną papryką słodką lub ostrą i chili.

Doprawić sproszkowaną papryką i szczyptą chili. Na koniec dołożyć koncentrat pomidorowy. Pogotować razem, aby smaki się połączyły.

4.

Udziec indyczy w sosie pomidorowym
Mąkę rozprowadzić niewielką ilością mąki i dodać do sosu.

Sos zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotować.

5.

Udziec indyczy w sosie pomidorowym
Mięso podałam w towarzystwie młodych ziemniaków i młodej kapusty.

Podawać posypane świeżymi ziołami – u mnie oregano.