dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Kapucha na golonce z jałowcem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kapusta to warzywo bardzo jesienne i najsmaczniejsze o tej porze roku. Jest również bardzo łatwe do przygotowania i bardzo uniwersalne.

Kapucha na golonce z jałowcem

Składniki:

Kapucha na golonce z jałowcem

 

Sposób przygotowania:

Kapucha na golonce z jałowcem
Golonke moczymy w zimnej wodzie przez 15 min, potem odcedzamy, myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy przyprawy i zioła oraz cebule pokrojona w kostkę i czosnek posiekany.

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy głąba, szatkujemy cienko i wrzucamy do garnka z golonką.

Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 2 godziny.

Po tym czasie mięso obieramy od kości, siekamy, wrzucamy do kapusty. Doprawiamy do smaku.