Sposób przygotowania:
Kapucha na golonce z jałowcem
Golonke moczymy w zimnej wodzie przez 15 min, potem odcedzamy, myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy przyprawy i zioła oraz cebule pokrojona w kostkę i czosnek posiekany.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy głąba, szatkujemy cienko i wrzucamy do garnka z golonką.
Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 2 godziny.
Po tym czasie mięso obieramy od kości, siekamy, wrzucamy do kapusty. Doprawiamy do smaku.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy głąba, szatkujemy cienko i wrzucamy do garnka z golonką.
Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 2 godziny.
Po tym czasie mięso obieramy od kości, siekamy, wrzucamy do kapusty. Doprawiamy do smaku.