lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Golonka z zapiekaną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie oto pyszności miałam na obiad. Przepyszna faszerowana golonka z zasmażaną kapustą. Po prostu uwielbiam takie mięsne rarytasy :)

Golonka z zapiekaną kapustą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Golonka z zapiekaną kapustą

Składniki:

  • golonki wieprzowe każda po 600 g

 

 

  • ser kozi 200 g

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • kapusta kiszona z marchewką 1 słoik

 

 

 

  • bulion drobiowy 500 ml

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Golonka z zapiekaną kapustą

Wykonanie farszu:

Szpinak zamrożony kładziemy na talerz, niech się rozmrozi. Smażymy go na patelni z serkiem kozim i czosnkiem sprasowanym. Można doprawić solą i pieprzem. Przygotowany farsz zostawiamy do ostygnięcia. Golonki myjemy i wycinamy kość, w miejsce po kości wkładamy farsz szpinak- owy i smażymy golonkę na rumiano z obu stron na patelni.

Do wolno-wara wkładamy kapustę ze słoika i zalewamy ją bulionem drobiowym., dodajemy listek laurowy i ziele angielskie . Przekładamy podsmażone golonki do wolno-wara z kapustą. Golonki wkładamy w kapustę tak aby zakrywała prawie całe mięsko.

Wolno-war nastawiam wieczorem na 2 stopień, następnego dnia wyjmuje golonki ( miękkie , ze szok) i podsmażam je na patelni. Kapustę też wyjmuję odcedzam i podsmażam.

Podaje na ciepło golonkę z kapusta do tego ogórek konserwowy. Można podać z ziemniaczkami lub pieczywem.

Golonka z zapiekaną kapustą
Do wolno-wara wkładamy kapustę ze słoika i zalewamy ją bulionem drobiowym.,
Golonka z zapiekaną kapustą
Golonki myjemy i wycinamy kość, ciężko idzie ale dałam radę .
Golonka z zapiekaną kapustą
W miejsce po kości wkładamy farsz szpinak- owy
Golonka z zapiekaną kapustą
Smażymy golonkę na rumiano z obu stron na patelni.
Golonka z zapiekaną kapustą
Przekładamy podsmażone golonki do wolno-wara z kapustą. Golonki wkładamy w kapustę tak aby zakrywała prawie całe mięsko.