Sposób przygotowania:
golonka peklowana w czerwonym winie
Golonki umyć, włożyć do garnka i zalać woda, dodając szklankę wina, gotować około godziny. w tym czasie, pokroić cebulkę w półkrążki, marchewkę pokroić w talarki (lub zetrzeć na tarce) por z zieloną częścią również pokroić w półkrążki
włożyć do naczynia żaroodpornego kolejno: cebulę, golonki, marchewkę, por. Następnie przyprawić majerankiem i rozmarynem, zalać wywarem od gotowania, do około 1/4 wysokości i dolać szklankę wina. Wstawić do piekarnika na około 50 minut. Warto na ostatnie 10 minut zdjąć przykrywkę z naczynia
włożyć do naczynia żaroodpornego kolejno: cebulę, golonki, marchewkę, por. Następnie przyprawić majerankiem i rozmarynem, zalać wywarem od gotowania, do około 1/4 wysokości i dolać szklankę wina. Wstawić do piekarnika na około 50 minut. Warto na ostatnie 10 minut zdjąć przykrywkę z naczynia