IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

golonka peklowana w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Golonka trochę inaczej, zaletą jest, że peklowana golonka nie ma kości :)

golonka peklowana w czerwonym winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

golonka peklowana w czerwonym winie

 

  • 3 szt golonka peklowana,
  • 2 szklanka wino czerwone wytrawne,
  • 3 szt marchewka,
  • 1/2 szt por,
  • 2 szt cebula,
  • do smaku majeranek,
  • do smaku rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

golonka peklowana w czerwonym winie
Golonki umyć, włożyć do garnka i zalać woda, dodając szklankę wina, gotować około godziny. w tym czasie, pokroić cebulkę w półkrążki, marchewkę pokroić w talarki (lub zetrzeć na tarce) por z zieloną częścią również pokroić w półkrążki
włożyć do naczynia żaroodpornego kolejno: cebulę, golonki, marchewkę, por. Następnie przyprawić majerankiem i rozmarynem, zalać wywarem od gotowania, do około 1/4 wysokości i dolać szklankę wina. Wstawić do piekarnika na około 50 minut. Warto na ostatnie 10 minut zdjąć przykrywkę z naczynia
golonka peklowana w czerwonym winie
przygotowanie odpowiednich skłądników, czy na pewno wszystko mamy
golonka peklowana w czerwonym winie
trzy goloneczki gotują się w winie wytrawnym i wodzie
golonka peklowana w czerwonym winie
wszystkie składniki w jednym naczyniu, czekają na piekarnik
golonka peklowana w czerwonym winie
40 minut pod przykryciem, kolejne 10 bez przykrycia