krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Golonka po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre polecam wszystkim

Golonka po chińsku

Składniki:

Golonka po chińsku

 

  • 2 spore golonki włoszczyzna bez kapusty
  • 3dag suszonych grzybów kieliszek koniaku
  • 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Golonka po chińsku
Oczyszczone i umyte golonki ponaktuwać widelcem, natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, ciasno utożyć w rondlu, przykryć, zostawić na noc w lodówce. Umyte grzyby zalać niewielką ilością wody, zostawić na noc. Do dużego rondla włożyć golonki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 40 min, po czym dodać włoszczyznę, wlać namoczone grzyby i gotować na małym ogniu ok. 1 godz,Miękkie golonki wyjąć, oddzielić mięso od kości, pokroić na porcje. Porcje mięsa ułożyć w brytfannie, posypać imbirem, skropić sosem sojowym. Wywar przecedzić, odparować, grzyby pokroić w paseczki, dodać do mięsa, zalać niewielką ilością wywaru i dusić na małym ogniu ok. 20-30 min, pod koniec duszenia polać koniakiem. Podawać z ryżem i zieloną sałatą.