iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Golonka w jasnym piwie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsko z takiej golonki samo odchodzi od kości. Jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Do tego ma świetną chrupiącą skórkę.

Golonka w jasnym piwie

Składniki:

Golonka w jasnym piwie

 

  • 2 duże golonki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr jasnego piwa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Golonka w jasnym piwie
Golonki myjemy dokładnie. Doprowadzamy do wrzenia wywar warzywny, dodajemy listki, ziele angielskie, tymianek, kminek, majeranek, koncentrat, czosnek, gotujemy 20 minut. Następnie studzimy. Dodajemy piwo, wkładamy golonki. Zostawiamy na 24 godziny.

Następnie solimy łyżką soli, gotujemy golonki na małym ogniu 90 minut.

Po upływie tego czasu podpiekamy w temp. 170 stopni przez 15 minut.