Ambryll

Ambryll

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Golonka w piwie 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kolejna odsłona tego dania.

Golonka w piwie 2

Składniki:

Golonka w piwie 2

 

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 1 kg. cebuli
  • 1 kg. marchewki
  • 4 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe / podwójna porcja/
  • kilka ziaren pieprzu czarnego podwójna porcja/
  • wegwta, pieprz mielony do smaku. magi
  • 2 butelki ciemnego i bardzo mocnego piwa
  • 1 szklanka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Golonka w piwie 2
Golonki umyć, usunąć włosy i włożyć do garnka z wrzątkiem, liśćmi laurowymi, zielem, 1 łyżką wegety. Gotować ok. 1 godz. 30 min. Często sprawdzać, czy woda przykrywa golonki.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić startą marchew, pietruszkę , seler, posiekaną cebulę, pora, liście laurowe, ziele wegetę , / włożyć 1 część warzyw / na to ułożyć gorące wyjęte z wody golonki i przykryć drugą częścią warzyw. Wszystko zalać piwem i odstawić na 1 dobę.
Drugiego dniadusić golonki ponownie ok. 1 godziny, Wyparowany sos uzupełniać drugą butelka piwa. Przy końcu duszenia odkryć pokrywkę pozwalając na odparowanie piwa w celu uzyskania gęstej konsystencji całości. Jeżeli golonki są bardzo miękkie odstawiamy z ognia, dodajemy koncentrat pomidorowy, Delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze ok. 10 min.