Sposób przygotowania:
Golonka wieprzowa
Golonkę włożyć do wrzątku i gotowac ok 1,5 godziny z selerem cebulą i solą
Wyjąc i ze spodu nabrać trochę ok jedną szklankę wywaru..
Wlać do rondla lub głębokiej patelni .. przełożyć golonki
posypac przyprawami i dusic pod przykryciem do miękkości .. obracając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlewać wywarem.. Na koniec sos można zagęścić łyżeczką mąki ..
Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.
Wyjąc i ze spodu nabrać trochę ok jedną szklankę wywaru..
Wlać do rondla lub głębokiej patelni .. przełożyć golonki
posypac przyprawami i dusic pod przykryciem do miękkości .. obracając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlewać wywarem.. Na koniec sos można zagęścić łyżeczką mąki ..
Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.