luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Golonka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Coś dla amatorów golonki.

Golonka wieprzowa

Składniki:

Golonka wieprzowa

 

  • małe golonki
  • po jednej na osobę
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • kawałek selera
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Golonka wieprzowa
Golonkę włożyć do wrzątku i gotowac ok 1,5 godziny z selerem cebulą i solą
Wyjąc i ze spodu nabrać trochę ok jedną szklankę wywaru..
Wlać do rondla lub głębokiej patelni .. przełożyć golonki
posypac przyprawami i dusic pod przykryciem do miękkości .. obracając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlewać wywarem.. Na koniec sos można zagęścić łyżeczką mąki ..
Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.