SUPERPRZEPIS

Golonka wieżowiec

  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Golonka wieżowiec

Golonka wędzona w kapuście z podgardlem wędzonym - proste i smaczne.

Składniki:

Golonka wieżowiec

 

  • 1 golonka wieprzowa wędzona i już ugotowana
  • 1 główka kapusty ok. 900 g
  • 500 g podgardla wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • sól, majeranek i oregano do smaku plus ulubiona przyprawa (w moim przypadku Kansas City steak

Sposób przygotowania:

Golonka wieżowiec
Podgardle pokroić w kostkę, cebulę obrać i też pokroić w większą kostkę i razem podsmażyć. Dodać obraną i pokrojoną marchew, smażyć z cebulą i podgardlem parę minut mieszając. Dodać pokrojoną kapustę, dodać wody tak mniej więcej do połowy kapusty, dodać przypraw ale nie dużo soli bo wędzonki są już lekko lub nawet bardziej słone i gotować ok. pół godziny tak, żeby kapusta była ugotowana ale nie rozgotowana. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać więcej majeranku i golonkę. Jeśli golonka jest surowa to wiadomo, że wymaga ona dłuższego gotowania.