pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Golonka wiśniowa po bawarsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

marynowana w piwie wiśniowym

Golonka wiśniowa po bawarsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonka wiśniowa po bawarsku

 

  • piwo wiśniowe 400ml
  • sól do smaku
  • miód 1 łyżka
  • golonka tylna 1,3 kg
  • musztarda sarepska 2 łyżeczki
  • cebula 1
  • mąka pszenna 2 łyżeczki
  • majeranek 2 szczypty
  • smalec 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Golonka wiśniowa po bawarsku
Do piwa wiśniowego dodaję miód oraz musztardę. Intensywnie mieszam, aby składniki się rozpuściły. Wkładam golonkę. Połowa golonki jest zanurzona w marynacie, drugą połowę obficie posypuję solą. Odstawiam do lodówki. Po 8 godzinach golonkę przewracam na drugą stronę, a solą posypuję stronę odkrytą. Na patelni rozgrzewam smalec. Wrzucam golonkę prosto z lodówki. Obsmażam ją z dwóch stron na dużym ogniu. Następnie wlewam całą marynatę i duszę pod przykryciem po 30 minut z każdej strony na minimalnym ogniu. Pokrywki nie odkrywam, aby nie wypuszczać pary. Jedynie po pierwszych 30 minutach przy przewracaniu można ją podnieść. Po tym czasie golonkę przekładam do naczynia żaroodpornego. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekam również po 30 minut z każdej strony. Miód powinien się nam ładnie skarmelizować. Do pozostałego z duszenia golonki sosu dodaję pokrojoną cebulę. Duszę kilkanaście minut do miękkości. Wsypuję majeranek i całość miksuję na jednolitą masę. W razie potrzeby zagęszczam mąką. Upieczoną golonkę podałem z plackami ziemniaczanymi polanymi sosem powstałym z pieczenia golonki. Smacznego.
Golonka wiśniowa po bawarsku
W piwie wiśniowym rozpuszczamy miód pszczeli
Golonka wiśniowa po bawarsku
Do piwa wkładamy golonkę, niezanurzoną część mięsa solimy
Golonka wiśniowa po bawarsku
Duszoną golonkę zapiekamy przez 1 godzinę
Golonka wiśniowa po bawarsku
Propozycja podania z plackami ziemniaczanymi polanymi sosem wiśniowym