Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Gomashio - japońska sól sezamowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gomashio - to przyprawa rodem z Japonii, znakomita dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i ograniczają używanie soli, jednak nie tracąc smaku i wyrazistości potraw.

Gomashio - japońska sól sezamowa

Składniki:

Gomashio - japońska sól sezamowa

 

 

  • moja modyfikacja nr 1:
  • 10 łyżek siemienia lnianego
  • łyżeczka soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Gomashio - japońska sól sezamowa
Na trzech osobnych patelniach Prażymy po łyżeczce soli, po chwili dosypujemy ziarna. Na pierwszą sezam, na drugą siemię lniane, na trzecią dynię. Ziarna prażymy cały czas mieszając, aż się zarumienią. Po uprażeniu przesypujemy do trzech misek i czekamy, aż przestygną.Następnie każdą mieszankę dokładnie rozcieramy w moździerzu. Przesypujemy do szczelnie zamykanych pojemniczków, używamy do potraw zamiast soli.

Tagi:

dynia