sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Gomasio- japońska sól sezamowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zdrowszy zamiennik soli. Gomasio można dodawać do wielu potraw. Nie należy robić dużej porcji, ponieważ zmielony sezam utlenia się dość szybko i traci swoje wartości odżywcze.

Gomasio- japońska sól sezamowa

Składniki:

Gomasio- japońska sól sezamowa

Składniki

  • 10 łyżeczek sezamu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Gomasio- japońska sól sezamowa
Odmierzoną ilość soli i sezamu przesypujemy na suchą rozgrzaną patelnię. Prażymy na złoty kolor co chwilę mieszając aby się nie przypaliła. Gotową mieszankę rozsypujemy na talerz i studzimy.

Zimną mielimy w młynku do kawy. Japońską sól Gomasio przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej w szafce.